Weidevogelboeren
Binnen het project Weidevogelboeren is gekeken naar waar de financiële knelpunten liggen voor bedrijven die meer dan gemiddelde inspanningen verrichten voor de weidevogels op hun bedrijf.
Circa 20% van de agrariërs in Nederland doet in variërende mate mee aan Agrarisch Natuur en Landschapsbeheer (ANLb). Een aantal van de bedrijven welke met weidevogel beheer bezig zijn, zijn daarin succesvoller dan gemiddeld. De hoofdreden daarvan is dat de ondernemer(s) meer dan gemiddeld “oog” voor weidevogels hebben. Zij zijn intrinsiek gemotiveerd en zetten net dat stapje extra. Gedurende het weidevogelseizoen wordt de bedrijfsvoering in feite in dienst gesteld van de weidevogels. Op sommige van deze bedrijven wordt, in tegenstelling tot de landelijke trend, zelf een toename van het aantal weidevogels waargenomen. Probleem bij dit succes is dat door de verschillende maaidata, nestenclaves en aangepaste beweidingsschema’s er een dergelijk complex mozaïek ontstaat dat de bedrijfsvoering (planning beweiding en voederwinning) in de knel komt. Daarbij komt dat er op deze bedrijven vaak veel meer land in ‘zwaar’ agrarisch natuurbeheer zit dan gemiddeld. Weidevogelboeren en collectieven geven hierbij aan dat dit tot gevolg heeft dat door stapeling van de beperkingen de vergoedingen niet meer toereikend zijn en de bewerkingskosten bij hoge aandelen zwaar beheer/complexe mozaïeken exponentieel toenemen.
Doel van het project was om inzichtelijk te maken waar de financiële knelpunten liggen voor bedrijven die meer dan gemiddelde inspanningen verrichten voor de weidevogels op hun bedrijf. Zijn op deze bedrijven de huidige beheervergoedingen toereikend, en is er sprake van exponentiële schade (extra bewerkingskosten, arbeidsinspanningen) naarmate het areaal zwaar beheer in het bedrijf toeneemt.