Voederhagen

In het agrarisch gebied liggen volop kansen om biodiversiteit te versterken. Al helemaal als biodiversiteit ook een functionele waarde heeft binnen het bedrijf vanuit bodem- of koegezondheid. Dit is het geval bij voederhagen.

Door het aanplanten van voederhagen langs kavelpaden en perceelgrenzen rondom de boerderij hebben de koeien de mogelijkheid om hier van te ‘grazen’. Veel boeren is het wel eens opgevallen dat vee bij een wilg blijft staan om hier van te eten. Dit heeft te maken met de ontstekingsremmende stof salicine (basis van aspirine), waar de koe op dat moment blijkbaar behoefte aan heeft. Naast wilg zijn er meerdere soorten waarvan bekend is dat deze een positief effect hebben op koegezondheid, vanwege inhoudstoffen (o.a. tanninen), of hogere mineralengehaltes (o.a. calcium, zink). Door het aanplanten van voederhagen kan enerzijds de biodiversiteit versterkt worden en anderzijds de gezondheid van het vee. Om hiermee te experimenteren hebben 13 melkveehouders in het kleiweidegebied de handen in één geslagen om in totaal 2831 meter voederheg aan te planten.

Voor de aanleg, het plantgoed en de afrastering heeft Agreco Advies vanuit Living Lab Fryslân een projectaanvraag gedaan via de experimentenregeling Kleiweide.